Disable_right_click


Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Μάθε να μην προσκολλάσαι

...Μην κάνεις το λάθος να πας να θεραπεύσεις τα προβλήματα της ψυχής σου με ένα καινούριο λάθος: το λάθος της προσκόλλησης, το λάθος της απολυτοποίησης προσώπων, το λάθος της προσωπολατρείας. Όσο καλοί όσο άγιοι κι αν είναι. "Χαίρε όχημα πανάγιον του επί των Χερουβείμ" λέμε στην Παναγία μας. Δηλαδή παίρνουμε το Χριστό από την Παναγία. Την αγαπάμε κι αυτή. Τη σεβόμαστε. Φτάνουμε στα όρια της λατρείας, αλλά δεν την λατρεύουμε όπως τον Θεό.
Το ίδιο και με τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι σε αγαπούν, σε βοηθούν, σε στηρίζουν, σε εμπνέουν. Υπάρχουν άνθρωποι που όταν τους σκέφτεσαι, πραγματικά τονώνεται η ψυχή σου και λες: "μόνο που τον σκέφτηκα, πήρα κουράγιο". (...) Αλλά να μην ξεχνάς ότι αυτός ο άνθρωπος είναι το όχημα και όχι ο ίδιος ο Θεός. Είναι ο μεταφορέας. Αυτός που σου μεταφέρει τον Θεό. Γι'αυτό, μην κολλάς σ'αυτόν τον άνθρωπο. Κατάλαβες; Γιατί μετά προσκολλάσαι, στεναχωριέσαι αν δεν έχεις αυτό το πρόσωπο, υποφέρεις, παρεξηγείσαι εύκολα, συγκρίνεις συνέχεια τους άλλους μ'αυτόν/ήν και μετά υποφέρεις. 
Για να μην υποφέρεις λοιπόν, μάθε πίσω απ'αυτούς τους ανθρώπους να'ναι ο Θεός. Να'ναι μαζί με τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε το πνεύμα του Θεού. Όχι ατομικά όμως, πχ: αυτός ή αυτή.

απόσπασμα από ομιλία του π.Ανδρέα Κονάνου (www.atheataperasmata.com)

10 σχόλια:

  1. καλημέρα από το .ΑΙΓΑΙΟΝ.ερωδιις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όμορφες και παρήγορες κουβέντες μας ανεβάζεις κάθε μέρα! υπερευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Σεβάχ!
    Ωραίο κείμενο! Σε ευχαριστώ!
    Καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Σεβαχ!!!Μας φέρνεις και μας μοιράζεσαι κείμενα και σκέψεις σου, που τόσο όμορφα μας τα αναλύεις,
    Σε ευχαριστώ πολύ και σήμερα!!!
    Καλή Κυριακή να έχεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αδερφέ!
      Τις ευχαριστίες στον π.Ανδρέα που τα είπε!
      Ο γερο-Σεβάχ απλά τις απομαγνητοφώνησε :)

      Διαγραφή