Disable_right_click


Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Μικρή αγιορείτικη διήγηση

Ίσως μας φαίνονται εξώκοσμα, ψεύτικα ή ωραία σαν παραμύθια, μα είναι πέρα για πέρα αληθινά! Ο λόγος για ασκητές του αγίου Όρους που ζουν κρυφά ακόμα και απ'τους άλλους μοναχούς. Μόνοι τους "μόνω Θεώ"... Παρακάτω αντιγράφω ένα απόσπασμα απ'το βιβλίο του αρχ. Χερουβείμ"σύγχρονες αγιορείτικες μορφές- Ισαάκ Διονυσιάτης":

Όλη του η μέρα, αλλά κυρίως η νύχτα ήταν αφιερωμένες στην επικοινωνία με τον ουρανό. Προσπαθούσε να βρίσκει χρόνο πολύ για να παραδίδεται στην προσευχή. Ώρες ολόκληρες στην νυχτερινή γαλήνη, αρρέμβαστος, ευρισκόμενος έξω από τον κόσμο και τα γήινα, προσευχόταν χύνοντας ποταμούς δακρύων (είχε το χάρισμα των δακρύων) από την πολλή του κατάνυξη και τον θείο έρωτα.
Μια νύχτα σηκώθηκε ο π.Λάζαρος να πάει από το κάθισμα των αγίων Αποστόλων στις Καρυές. Υπήρχε ανάγκη για τον ασθενή γερο-Μόδεστο. Ήταν Ιούλιος και έκανε πολλή ζέστη. Η βραδιά ήταν φεγγαρόλουστη. Μόλις βγήκε έξω από την καλύβη και προχώρησε λίγο, εκεί κοντά στο δρόμο, βλέπει ένα μοναδικό θέαμα. Κάποιος, γονατιστός, με υψωμένα τα χέρια μέσα στην απέραντη ησυχία της νύχτας και τη γαλήνη της φύσης, προσευχόταν. Ήταν ο γερο-Ισαάκ!
Ο π.Λάζαρος σταμάτησε και άλλαξε πορεία. Το θεώρησε ιεροσυλία να περάσει από μπροστά του και να χαλάσει εκείνη τη μεγαλειώδη σκηνή.
Ποιος ξέρει τι θεία ευφροσύνη, τι ουράνια χάρη απλωνόταν τη βραδιά εκείνη στο φωτεινό πρόσωπο του γέροντα; Ποιος ξέρει τι ζητούσαν εκείνα τα άγια προσευχόμενα χέρια από τον ουρανό; Τι δάκρυα... Τι δάκρυα...

12 σχόλια:

  1. Υπέροχη συγκινητική ιστορία γεμάτη κατάνυξη απ΄ ανθρώπους που ΄χουν αφιερώσει τον εαυτό τους εξ ολοκλήρου στο Θεό!Θείος έρωτας!
    Να ΄σαι πάντα καλά Σεβάχ και καλή πρωτοχρονιά να περάσεις με πολύ αγάπη!
    Φιλιά!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή σου μέρα γλυκέ μου Σεβάχ!
    Όμορφη, γλυκιά, τρυφερή η ιστορία.
    Αγαλλίαση!
    Καλή πρωτοχρονιά καλέ μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλη χρονια,υγεια και αισιοδοξια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά, Κώστα!
      Γεμάτη υγεία και υπομονή και μετάνοια.
      Και πολλές εμπνευσμένες φωτογραφίσεις :)

      Διαγραφή
  4. Καλή, ευλογημένη η νέα χρονιά, Σεβάχ! Να δώσει ο Θεός δύναμη σε όλους μας ν' αντέξουμε τους πειρασμούς που έρχονται και να μας φωτίσει να ανοίξουμε την καρδιά μας στην αγάπη Του!

    Οι αόρατοι ασκητές είναι ένα ιντριγκαδόρικο θέμα. Αλλά στον προσευχόμενο και αγωνιζόμενο πιστό, νομίζω, δε "στέκει" ούτε περίεργο ούτε μαγικό. "Τα αδύνατα ανθρώποις" άλλωστε ...
    Αν σ' ενδιαφέρει, εδώ είναι μαζεμένες κάποιες μαρτυρίες γι' αυτούς. Αυτή με τον Άγιο Νεκτάριο με συγκίνησε πολύ..

    http://gymnoi-askites.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα Π!
      Στην διήγηση αυτή δε νομίζω ότι αναφέρεται για τους αόρατους ασκητές. Όμως, το θέμα είναι όντως ιντριγκαδόρικο όπως λες :)

      Θα πάω να δω το λινκ. Σ'ευχαριστώ.

      Καλημέρα, καλή δύναμη.

      Διαγραφή
  5. Α, συγνώμη, έτσι το κατάλαβα. Τρανταχτό παράδειγμα του ότι ο καθένας ό,τι θέλει, βλέπει...:"> Ευχαριστώ για την επισήμανση ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εννοείται καλέ ... Κατανοητή και διόλου παρεξηγήσιμη η πρόθεση :)
    Απλά ανησυχώ γιατί τελευταία όντως ό,τι θέλω βλέπω ... πρώιμη άνοια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή