Disable_right_click


Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Τι έχεις μέσα στην ψυχή σου;

Κάποτε οι κουκουβάγιες,τα πιο σοφά πουλιά του ζωικού βασιλείου, ρώτησαν τις μέλισσες: "Τι υπάρχει στον κόσμο;". Οι μέλισσες τότε αμέσως απάντησαν: "Λουλούδια! Πολλά λουλούδια! Παντού λουλούδια! Πολύχρωμα,ευωδιαστά,άλλα ψηλά στα βουνά και άλλα στους κάμπους". Και οι κουκουβάγιες ξαναρωτούν: "Μόνο λουλούδια υπάρχουν στον κόσμο;" για να απαντήσουν όλες οι μέλισσες πρόθυμα: "Ναι! Μόνο λουλούδια!"
Κατόπιν, οι σοφές κουκουβάγιες βρήκαν τις μύγες και τις ρωτούν: "Τι υπάρχει στον κόσμο; Τι βλέπετε;". Και απαντούν οι μύγες: "Παντού υπάρχουν ακαθαρσίες. Όπου και αν ψάξεις, ακαθαρσίες θα βρεις! Τι ωραία..."
Αυτή η μικρή ιστορία μάς διδάσκει πως ό,τι έχουμε μέσα στην ψυχή μας, αυτό μόνο μας νοιάζει, αυτό μας ενδιαφέρει και αυτό βλέπουμε. Όταν η ψυχή μας είναι σαν τη μέλισσα, θα βλέπουμε μόνο το καλό, θα επιδιώκουμε μόνο το καλό και θα είναι όλη μας η ζωή προς το καλό. Αν η ψυχή μας είναι σαν τη μύγα, τότε μόνο το κακό θα κυριαρχεί μέσα μας, παντού θα βλέπουμε το κακό και η σκέψη μας θα έγκειται στα πονηρά. Ας μοιάσουμε,λοιπόν,στις μέλισσες.

(απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα απο ομιλία του γέροντα Εφραίμ, προηγούμενου της μονής Φιλοθέου,Αγίου Όρους)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου